Tuesday, November 9, 2010

tdo lpas subuh?

Pagi-pagi ni waktu yang mulia,banyak berkat di dalamnya orang kata. Waktu mcm ni sebenaqnya patut diguna untuk bekerja cari rezeki,beribadah dan menambah 'value' solat malam, etc..Tapi kenyataan?xyah tgok org len,diri seniri pon slalu je buat.especially bila tdo lwt.


Kita dh tw mnda ni,tapi sekali-sekala diberi peringatan kn bgus.


I found this;

''Saudaraku, ingatlah bahawa orang-orang soleh terdahulu sangat membenci tidur pagi. Ibnul Qayyim ketika menjelaskan masalah banyak tidur bahawa banyak tidur dapat mematikan hati dan membuat badan merasa malas serta membuang-buang waktu. Beliau rahimahullahmengatakan,


“Banyak tidur dapat mengakibatkan lalai dan malas-malasan. Banyak tidur ada yang termasuk dilarang dan ada pula yang dapat menimbulkan bahaya bagi badan.

Waktu tidur yang paling bermanfaat yaitu :

 1. Tidur ketika perlu tidur.
 2. Tidur di awal malam – ini lebih manfaat daripada tidur lewat malam
 3. Tidur di pertengahan siang –ini lebih bermanfaat daripada tidur di waktu pagi dan petang. Apatah lagi pada waktu pagi dan petang sangat kurang manfaatnya bahkan lebih banyak bahaya yang ditimbulkan, lebih-lebih lagi tidur di waktu Asar dan awal pagi kecuali jika memang tidak tidur semalaman.

Menurut para salaf, tidur yang terlarang adalah tidur ketika selesai solat subuh hingga matahari terbit. Kerena pada waktu tersebut adalah waktu untuk menuai ghonimah (pahala yang berlimpah). Mengisi waktu tersebut adalah keutamaan yang sangat besar, menurut orang-orang soleh. Sehingga apabila mereka melakukan perjalanan semalam suntuk, mereka tidak mahu tidur di waktu tersebut hingga terbit matahari. Mereka melakukan demikian kerana waktu pagi adalah waktu terbukanya pintu rezeki dan datangnya barokah (banyak kebaikan).” (Madarijus Salikin, 1/459, Maktabah Syamilah)


BAHAYA TIDUR PAGI

[Pertama]

Tidak sesuai dengan petunjuk Al Qur'an dan As Sunnah.

[Kedua]

Bukan termasuk akhlak dan kebiasaan para salafush soleh (generasi terbaik umat ini), bahkan merupakan perbuatan yang dibenci.

[Ketiga]

Tidak mendapatkan barokah di dalam waktu dan amalannya.

[Keempat]

Menyebabkan malas dan tidak bersemangat di sisa harinya.

Maksud dari hal ini dapat dilihat dari perkataan Ibnul Qayyim. Beliau rahimahullahberkata, "Pagi hari bagi seseorang itu seperti waktu muda dan akhir harinya seperti waktu tuanya." (Miftah Daris Sa'adah, 2/216). Amalan seseorang di waktu muda berpengaruh terhadap amalannya di waktu tua. Jadi jika seseorang di awal pagi sudah malas-malasan dengan sering tidur, maka di petang harinya dia juga akan malas-malasan pula.

[Kelima]

Menghambat datangnya rezeki.

Ibnul Qayyim berkata, "Empat hal yang menghambat datangnya rezeki adalah [1] tidur di waktu pagi, [2] sedikit solat, [3] malas-malasan dan [4] berkhianat." (Zaadul Ma’ad, 4/378)

[Keenam]

Menyebabkan berbagai penyakit badan, di antaranya adalah melemahkan syahwat. (Zaadul Ma’ad, 4/222)''


Di petik dari rumaysho.com.


*ouch!terasa*


yes biha,sila jadik morning person!

hati kata; tapi saya nk stay up all night?study might be?

no,no..go to bed early,get enough sleep and wake up before fajr.

okay.i try.really do.

Mak ckp,sila cergas pagi2 ya 'cahaya yang cerdik yang cergas',murah rezeki.

insyallah.=)

2 comments:

 1. ouch...
  tapi now aku da morning person for almost all days in the weeks...hahaha

  ReplyDelete
 2. so,for you,its good that we actually have more amount of days in the week than weekend.haha

  ReplyDelete