Sunday, August 28, 2011

angka popular Ramadhan

Bismillahirrahmanirrahim.

Di awal Ramadhan, teringat lagi kata-kataku kepada ayah.

''Kenapa masjid kampung kita tak buat terawih 8 ja?Kenapa 20 rakaat? Kan elok kalau buat terawih 8 rakaat lepas tu buat tazkirah atau tadarus..''

''kita kan dh biasa mcm tu…masjid kampung,''

''tapi Rasulullah kan buat 8 ja? 20 tu para sahabat yang tambah….''

''………''

Malam esoknya;

''kak, Rasulullah buat 8 rakaat pun, baginda baca berapa banyak surah…mungkin 1/3 Al-Quran…''

*senyap*

''kita Cuma berusaha sehabis baik,selagi ada kudrat, tak sampai kepada kualiti solat Rasulullah SAW''

*tersentap*
*bunyi cengkerik*

                                             ************************

Aku mencari gali maklumat cuba mengimbau terawih cara Rasulullah.

Istilah terawih terkenal di zaman para salaf yang turut disebut sebagai qiyam Ramadhan.

Pada zaman Rasulullah SAW, solat terawih adalah antara solat-solat sunat yang ditunaikan bersama solat sunat Witir, Tahajud atau Qiamullail.

''Solat malam itu dua rakaat-dua rakaat. Apabila kamu hendak berhenti, solatlah satu rakaat ganjil untuk menutupnya.'' (Hadis Riwayat al-Bukhari)

1)      Solat-solat malam dianjurkan oleh Rasulullah dan para sahabat supaya dilaksanakan secara berjemaah.

Dalam Shahih muslim, Hudzaifah B al-Yaman menyatakan Rasulullah pernah membaca surah solat malam dengan membaca surah al-Baqarah, Ali 'Imran, dan an-Nisaa' dalam satu rakaat yang panjang. Baginda membaca dengan penuh tartil, iaitu perlahan-lahan dan ayat demi ayat.

Solat sunat terawih kemudian dihentikan sebab Rasulullah risau terwaih akan diwajibkan ke atas umat Islam.

Dari 'Aisyah r.a ''Bahawasanya pada suatu malam Rasulullah SAW melaksanakan solat di masjid. Kemudian orang ramai pun mengikuti solat beliau. Pada malam berikutnya beliau kembali melaksanakan solat di masjid dan orang yang mengikutinya pun bertambah banyak. Pada malam ketiga atau keempat, orang ramai telah berkumpul tetapi Rasulullah Sallallahu 'alaihi wa sallam tidak keluar untuk solat bersama-sama mereka. Ketika pagi beliau tampil menjelaskan, ''Sesungguhnya aku mengetahui apa yang kamu lakukan tadi malam dan tidak ada yang menghalang aku untuk keluar solat bersama-sama kamu melainkan kerana aku bimbang jika solat tersebut akan diwajibkan ke atas kamu'' (Aisyah menyambung) Kejadian ini berlaku di bulan Ramadhan.''
(Hadis Riwayat al-Bukhari)


Terawih kembali dilaksanakan secara berjemaah pada pemerintahan 'Umar al-Khatab r.a. Itupun lepas semua sebab kerisauan yang disebut Rasulullah beransur hilang.

Khalifah 'Umar memerintahkan solat sunat 8 rakaat, tapi dengan bacaan ayat-ayat yang panjang. Selesai pun bila hampir masuk waktu Subuh.

Bayangkan betapa panjang solat mereka. Itu umat Islam di zaman pemerintahan Umar.
Kita? (kan dh cakap tak sama kualiti..)  ;)

'Aisyah radhiyallahu 'anha menjelaskan ''Apa yang dilakukan oleh Rasulullah SAW sama ada di bulan Ramadhan mahu pun di bulan-bulan selainnya, beliau tidak pernah solat malam melebihi 11 rakaat.'' (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Jadi, untuk yang ingin mencontohi Rasulullah, Rasulullah SAW berterawih tidak lebih dari sebelas rakaat dengan berdiri yang panjang.

Khalifah 'Utsman B 'Affan pernah mengkhatamkan al-Quran dalam satu malam dengan 1 rakaat witir tanpa diiringi solat-solat malam.

2)      Sunnah kedua : fadilat solat bersama imam.

Rasulullah SAW bersabda, ''Sesungguhnya sesiapa yang solat bersama-sama imam sehingga selesai, akan ditulis baginya ganjaran solat satu malam penuh.'' (Hadis Riwayat at-Tirmidzi)

Jadi, eloklah kita solat bersama-sama imam sampai selesai, tidak kira berapa bilangan rakaatnya.
Ramadhan kan datang setahun sekali. Jangan berkira sangat wahai sang hamba.

3)      Rasulullah SAW juga solat dengan para sahabat qiyam di malam-malam Ramadhan tanpa ada selawat-selawat atau doa-doa khusus. Cuma doa qunut di akhir rakaat Witir.

Banyak pula yang ditambah-tambah oleh umat Islam sekarang. Contohnya selawat kepada Khalifah Ar-Rasyidin,Abu Bakar, 'Umar, 'Usman dan 'Ali. Macam di masjid kampung saya. Tapi imam veteran je macam tu. Biasalah, ulama tua dan ulama muda banyak berbeza pendapat. Moga-moga generasi kita dalam mengamalkan solat sunat Terawih ikut cara Rasulullah.

                                                         *****************

Ramadhan 29,1432 Hijriyah.

Alhamdulillah, aku banyak belajar dari Ramadhan kali ini. Ramadhan datang sebagai tarbiyah, moga dapat istiqamah dalam memantapkan amalan-amalan wajib dan menambahbaik amalan-amalan sunat.

Terawih 8 atau 20 rakaat bukan satu dilemma.

Cuma dicetuskan oleh nafsu melebihi percaturan akal dan iman.

20+3 bukan lama sangat. Alah bias tegal biasa. Nenek yang bongkok kt masjid tu gigih je habiskan solat berjemaah. Para rijal yang banyak mengalah. Tak apa, bersangka baik. Depa keja awal esok tu.

Plus, bukan 30 malam penuh pun kan.

Ramadhan, tiba masa engkau pergi.

Tapi,jangan bawa bersama segala ruh Ramadhan dalam diriku ;)

 p/s : jom berdoa moga amalan kita sepanjang Ramadhan almubarak diterima Allah. ameen~

No comments:

Post a Comment